Ioana Cuzino

Câinii ne fac mai buni, mai sănătoși și mai fericiți: 5 argumente științifice, care o să te facă să vrei unul

Câinele este un medicament universal. El este recomandat de la vârsta de 0 ani până la 100, practic nu are contraindicații, iar printre efectele secundare se numără doar lăbuțele murdare și multă, multă bucurie. Și cel mai interesant e că îl poți primi gratis, dacă mergi să-l ei de la azil.

Dacă vei utiliza acest „medicament” cu un pic de iubire și grijă, iată ce vei primi în schimb:

1. O viață fără stres

Cercetătorii australieni au realizat un experiment: la laborator au fost invitați câinii cu stăpânii lor. Ei au fost conectați la niște dispozitive speciale de monitorizare și au fost separați câte unul în cameră. Provocarea de a sta în niște încăperi goale și necunoscute a devenit destul de stresantă pentru ambele ființe, astfel încât inima a început să le bată mai rapid.

După ce câinele și stăpânul au fost puși împreună în aceeași cameră, ritmul lor cardiac a revenit la normal. Ceea ce a arătat că oamenii și animalele lor crează unii pentru alții o stare de siguranță, doar aflându-se în preajmă.

2. Copii sănătoși, cu o imunitate puternică

Nu certa câinele atunci când aduce murdărie în casă: în așa fel se întărește sănătatea copilului tău. Sterilitatea exagerată în jurul bebelușului poate duce la aceea că sistemul său imunitar să califice substanțele inofensive drept o amenințare. În așa fel se dezvoltă astma și alergia.

Copiii care locuiesc de mici împreună cu animalele de companie suferă mult mai rar de aceste maladii și, în general, dau dovadă de o imunitate mai bună: microbii de la câine îi călesc foarte bine.

3. O viață lungă

Cercetătorii din Coreea (da, da, țara în care carnea de câine se consumă, deși nu toți coreenii aprobă acest obicei) au realizat un experiment. Timp de 40 de ani ei au studiat deprinderile a 7 mii de locuitori din orașe și au stabilit: câinii reduc cu 17% mortalitatea precoce. Totul se datorează plimbărilor: câinii îi determină pe stăpânii lor să fie cu 66% mai activi.

4. O inimă sănătoasă

Savanții au analizat datele despre sănătate a 3,5 milioane de oameni cu vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani. S-a dovedit că oamenii, care au familie și un câine, sunt cu 15% mai puțin supuși riscului de îmbolnăvire cu boli cardiovasculare. Iar cei singuratici chiar cu 33%.

Probabil, asta se explică prin faptul că acești oameni petrec mai mult timp la aer liber, fac mai multă mișcare și suferă mai puțin de stres.

5. O dispoziție bună și mai multă comunicare

În acest caz, nu e nevoie de nicio confirmare științifică. Fiecare proprietar de câine o să confirme. În orice situație dificilă o să fii ascultat, lins cu tandrețe și ți se va pune capul pe genunchi.

Un sondaj a arătat că 42% dintre posesorii de câini și-au făcut noi prieteni datorită animalelor.

Apropo, pentru cei care sunt iubitori de pisici, află că și ele îți pot îmbunătăți viața în mod similar