Ioana Cuzino

Zeci de straini şi-au cumpărat case în satul transilvănean Richis: „Am o viaţă mult mai bună aici decât în Germania”

Satul transilvanean Richis din judetul Sibiu este un magnet pentru straini. In ultimi ani aici s-au stabilit zeci de persoane venite din tari precum Germania, Franta, Olanda, Italia sau Statele Unite, atrase de stilul de viata rural din Romania.

Sotii Schmid sunt din Hamburg, iar in urma cu doi ani si jumatate, fiul lor i-a indemnat sa viziteze Richis, denumit pe vremuri satul celor bogati. Asa este si in prezent, dupa ce strainii s-au indragostit iremediabil de acest loc si au fost atenti sa dezvolte aici o comunitate stransa si puternica.

Heribert Schmid: “Richis e a doua casa pentru mine. Am o viata buna aici cu sotia mea, mult mai buna decat in Germania.”

Eleine si Martin sunt primii olandezi care s-au mutat la Richis. In anii ’90, au vizitat satul cu niste prieteni si au ramas fermecati de tot ce au descoperit.

Martin Engbrenghof: “Tot ceea ce ne inconjoara, atmosfera, uitati-va la dealurile din jur! Natura! Si sa nu uitam ce le spunem mereu romanilor: Fiti mandri cu propria tara! Sunt atatea nationalitati care au ales sa-si ia o casa aici. Trebuie sa fie ceva special la locul asta!”

Cei doi soti au cumparat o casa veche de la sasi. Au investit multi bani in ea, pentru reparatii, dar nu au aruncat nimic, nici macar razboiul de tesut. Doua vecine au invatat-o pe Eleine cum sa lucreze la el.

Ce cred străinii despre noi, românii. Un irlandez: „M-am simțit ca un idiot!”

Andrew McGuinness, proaspăt scăpat de grija primăriei unui oraşel turistic irlandez – Kilkenny – a zâmbit și a acceptat invitația unor prieteni români, stabiliți chiar în orașul pe care l-a condus, de a participa la Festivalul de Muzică Celtică. Dar parcă nu era zâmbetul lui și de plecat, a plecat cu inima strânsă, ca într-o expediție în care șansele de a reveni întreg acasă erau minime.

„Am acceptat să călătoresc în România şi să iau parte, în calitate de muzician, la Festivalul Celtic din Beclean, în nord-estul Transilvaniei. Nu am mai fost până atunci în România, nu ştiam nimic despre zonă sau despre festival şi nu ştiam la ce ce să mă aştept, dar am profitat de această oportunitate. Când le-am spus oamenilor că vreau să merg în România pentru câteva zile, aceştia au fost surprinşi şi în unele cazuri puţin şocaţi. De ce ai merge acolo, au întrebat, de parcă era vorba despre o zonă în plin război”, povestește aventura fostul primar, pentru un cotidian local.

Spre groaza lui nu urma să stea la hotel, ci chiar în casa prietenilor români, adică în mijlocul junglei a cărei imagine o avea bine conturată în cap, din cauza reportajelor media despre România: țigani care cerșesc la colțul străzilor, blocuri ce amintesc de cenușiul comunismului, depravare, sărăcie, hoți, violatori etc.

„Acele blocuri comuniste sunt înconjurate de clădiri cu cea mai frumoasă arhitectură românească şi ungurească, care combină elemente romantice cu cele neoclasice. Când treci pe lângă aceste clădiri şi vezi cum oraşele sunt înconjurate cu întinderi de iarbă şi munţi care-ţi taie răsuflare şi pe care le găseşti cu greu aici, realizezi că România pe care îți era frică să o vizitezi nu seamănă cu ce vezi în jurul tău”, continuă irlandezul Andrew McGuinness.

Definitiv s-a îndrăgostit de țara noastră atunci când s-a întâlnit cu palinca, cu vinul și cu preparatele tradiționale.

„M-am simţit ca un idiot pentru că m-am aşteptat la ce e mai rău. România este o ţară minunată plină de istorie, cultură, mâncare delicioasă şi cel mai important, cu cei mai prietenoşi oameni pe care i-am întâlnit. Sunt atâtea lucruri pe care aş vrea să împărtăşesc despre experienţa mea, încât cel mai bun lucru pe care pot să îl fac e să vă sfătuiesc să mergeţi şi să vizitaţi România şi să le descoperiţi singur.

Nu veţi regreta. Călătoriţi cu mintea deschisă şi veţi fi plăcut surprinşi”, a concluzionat irlandezul în finalul interviului, considerând că a comis o nedreptate teribilă față de români, care ar trebui să fie mândri de țara lor.