Ioana Cuzino

Cum racesti bauturile rapid, in numai doua minute

Daca timpul te preseaza si corpul iti tanjeste dupa o bautura rece ca gheata, nu e cazul sa disperi si sa tropai nerabdator pe langa congelator, daca ai fost atent la cursuri, poti pune in practica notiunile dobandite la orele de Fizica!

E simplu, ai nevoie doar de un vas, apa, gheata si sare, lucruri la indemana prin orice casa civilizata! In vasul umplut partial cu apa se toarna gheata si apoi cateva linguri de sare, se amesteca si se introduce recipientul pe care ni-l dorim racit rapid – metoda e valabila nu numai pentru sticle, doze sau pet-uri.

Sarea adaugata in amestecul din vas accelereaza viteza de topire a ghetii, dar acest proces nu se poate realiza decat prin absorbtia de caldura, cedata conform principiilor echilibrului termic, de corpul aflat la o temperatura mai mare, in cazul nostru recipientul introdus in vas.

Tu stii cat de periculoase sunt bauturile energizante? Vor fi interzise pentru minori!
Nu mai putin de 40% dintre tineri au suferit greturi sau chiar varsaturi dupa ce au baut energizante, se arata intr-un studiu realizat de Ministerul Sanatatii, in 2016. In plus, mai bine de o treime dintre oamenii de peste 55 de ani au avut palpitatii dupa ce au consumat acelasi tip de produse.

In aceste conditii, e evident ca fiecare ar trebui sa stie clar ce contin aceste bauturi, ca sa poata decide in cunostinta de cauza daca merita sau nu sa le consume. Din pacate, la fel ca multe alte produse de la noi, bauturile energizante sunt insuficient etichetate si risca sa ajunga in cosurile de cumparaturi ale unor oameni care habar nu au ca se pot imbolnavi grav de la ele.

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica, pe 14 iunie 2018, un proiect de lege prin care propune interzicerea vanzarii de bauturi energizante catre minori. In nota de fundamentare a proiectului, institutia sustine ca aceste produse pot fi periculoase pentru consumatori. Iata de ce.

„Aceste bauturi nu au un beneficiu terapeutic si multe ingrediente continute sunt insuficient studiate sau monitorizate ca impact asupra consumatorului. Lipsa de cunostinte privind farmacocinetica acestor substante din bauturile energizante, combinata cu studiile privind toxicitatea lor, ridica problema unor posibile reactii adverse serioase in cazul consumului abuziv. Sistemul sanitar trebuie sa monitorizeze consumul si continutul bauturilor energizante si sa informeze populatia asupra riscurilor ce pot aparea in urma consumului”, se arata in documentul citat.

Iar riscurile la care se expun consumatorii de bauturi energizante nu sunt nici putine, nici neglijabile. Printre ele se numara, potrivit Ministerului Sanatatii, „inducerea starii de anxietate, tulburari de somn, palpitatii, cresterea tensiunii arteriale, ameteli, stare de greata, deshidratare, cresterea riscului de aparitie a diabetului, iar abuzul poate conduce la moarte subita.

De asemenea, s-a observat ca nivelul ridicat de aciditate al acestor bauturi duce la erodarea smaltului dentar si la reducerea abilitatilor cognitive si tulburari comportamentale (la un consum cronic de peste 2-3 portii pe zi) „.

In aceste conditii, aminteste Ministerul Sanatatii, Romania ar trebui sa tina seama de exemplul dat de alte state europene. Printre ele, Germania si Elvetia, care „au adoptat norme specifice privind bauturile energizante”, dar si Lituania, unde sunt amendati atat cei care le vand bauturi energizante minorilor, cat si cei care le cumpara pentru a le oferi celor care nu au implinit inca 18 ani.

Aceste date ar trebui sa fie suficiente pentru a-l determina pe consumatorul roman sa isi aleaga cu mai mare atentie energizantele de la raft. Din pacate, multi nu citesc etichetele produselor, informeaza Ministerul Sanatatii.

„Un procent de 58% dintre subiectii cu varsta cuprinsa intre 16-18 ani nu au citit eticheta bauturilor energizante, in timp ce la grupa de varsta peste 55 de ani, 30% dintre acestia nu au citit eticheta”, se arata in nota de fundamentare a hotararii de guvern initiata de Ministerul Sanatatii, care vizeaza interzicerea vanzarii energizantelor catre minori.

Din pacate, nici macar consumatorii care citesc rabdatori si atenti etichetele energizantelor nu afla mare lucru despre substantele din continutul acestora sau despre efectele pe care consumul lor l-ar putea avea are asupra sanatatii.

Iata doar cateva dintre substantele cu potential periculos din compozitia bauturilor energizante.

Dozele de energizant au din ce in ce mai multi aditivi

Aproape toate bauturile energizante contin taurina (obtinuta pe cale chimica, nu pe cale naturala), dar si cofeina, zahar sau indulcitori si diversi aditivi alimentari (E-uri – n.red.) . Modul in care sunt combinate aceste ingrediente si proportiile in care sunt folosite variaza, de la produs la produs.

Problema este ca, ingerate in mod repetat, pe termen lung, parte dintre ingrediente pot avea efecte nocive asupra sanatatii consumatorului. Spre exemplu, din datele Asociatiei Pro Consumatori (APC), acidul citric (E330), intalnit in aproape toate energizantele, poate provoca dureri abdominale si ataca smaltul dintilor.

In schimb, citratii de sodiu (E331), un ingredient de asemenea folosit pe scara larga la prepararea energizantelor, pot provoca „greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice, amortirea extremitatilor, oboseala, ritm cardiac anormal, crize, ameteala si respiratie greoaie”.

In plus, unele dintre bauturi contin un colorant care se numeste albastru briliant FCF (E133) si care e obtinut din gudron de huila. Deci e un produs din carbune care, atunci cand e ingerat, poate declansa alergii. Evident, pe etichetele bauturilor energizante sunt doar listate aceste substante, fara vreo mentiune privind efectele lor.

Cum niciuna dintre aceste substante nu figureaza, insa, pe lista alergenilor prevazuta in Anexa II a Regulamentului (UE) 1169/2011, legea europeana – care primeaza in fata celei nationale, potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) – nimeni nu-l poate obliga pe producator sa aminteasca despre efectele nocive ale consumului acestor substante.

Si cum nici ANPC n-a facut eforturile necesare pentru gasirea solutiilor care sa-i asigure romanului o mai buna informare, omul citeste pe doza de energizant o serie de informatii care, in loc sa-l lamureasca, mai degraba il dezorienteaza.

Din pacate, nici producatorul nu duce grija consumatorului. In loc sa creasca de la an la an, calitatea bauturilor energizante scade. Potrivit unui studiu comparativ realizat de Asociatia Infocons, numarul mediu de aditivi din bauturile energizante a crescut de la 4 (in 2015) la 5 (in 2018).