Ioana Cuzino

Din secretele gospodinelor: De ce este bine sa pui o lingura de lemn pe oala cu mancare

Cateva lucruri simple dar foarte utile, iti pot usura munca in bucatarie. Iata cateva trucuri de la cele mai pricepute gospodine.

Evita ca mancarea sa dea in clocot si sa curga din oala, pe aragaz

Pune o lingura de lemn deasupra vasului de gatit. Acest atat de simplu truc invatat de la cei mai in varsta a salvat nenumarate aragazuri de la murdarit si, totodata, multe gospodine de la a le curata, a mia oara.

Asa ca, de fiecare data cand fierbi ciorba/tocanita/cartofi/paste/fasole etc., pune transversal o lingura de lemn deasupra, pentru a opri lichidul sa mai dea pe afara.

Taie ceapa fara lacrimi

Inainte de a taia ceapa, pune-o in suc de lamaie. Acesta va neutraliza sulful, care produce lacrimi.

Omleta pufoasa

Inainte de a bate ouale pentru omleta, adauga-le putina apa minerala. Omleta se va face mai repede, va fi mai gustoasa si mai pufoasa.

Reimprospateaza painea veche

Daca vrei ca painea de o zi sau doua sa redevina proaspata, inveleste- o in hartie absorbanta umeda si incalzeste-o 15 secunde la cuptorul cu microunde.

Cartofi prajiti crocanti

Tine cartofii curatati si taiati 2-3 minute in apa rece ca gheata, apoi usuca- i bine si pune-i la prajit. Vor avea o crusta crocanta delicioasa.

Inlatura surplusul de sare

Daca ti-a iesit mancarea prea sarata, adauga o felie de cartof crud. Acesta va absorbi surplusul de sare.

Salata frageda pentru mai mult timp

Dupa ce ai cumparat salata verde, inveleste- o in ziar inainte de a o baga in cutia de legume, la rece. Astfel, umiditatea va fi absorbita si salata va tine mai mult.

Cât şi cum ţii alimentele la frigider

Organizarea alimentelor pe rafturile frigiderului este esențială pentru a le menține proaspete cât mai mult timp. Este bine să știi de ce nu este bine să așezi ouăle pe ușa frigiderului și la ce temperatură trebuie să-l reglezi!

Frigiderul este împărțit în 4 zone: cea rece, cea destinată alimentelor proaspete, zona cu o temperatură medie și ușa frigiderului, unde este cel mai cald. Chiar dacă temperatura din frigider este selectată la un anumit număr de grade, ea nu va fi constantă în tot frigiderul, variind de la rafturile superioare la ușa frigiderului. De exemplu, dacă temperatura din frigider este selectată la 4˚C, doar în zona rece se atinge această temperatură.

În zona alimentelor proaspete se înregistrează 4-6˚C, în timp ce în zona intermediară și pe ușa frigiderului se ating 6-8˚C. Este recomandat ca temperatura frigiderului să fie reglată la 4-5 ˚C, iar a congelatorului la -18˚C.

Info
Fructele și legumele proaspete pierd aproximativ 50% din conținutul de vitamine în perioada în care stau la frigider. Din acest motiv, ar trebui să fie consumate în maximum 48 de ore după ce au fost cumpărate.

Ușile, zona cea mai caldă

Deoarece închizi și deschizi frigiderul de mai multe ori pe zi, ușile întră des în contact cu temperatura camerei. Așadar, nu ar trebui să depozitezi pe ele alimente care se strică ușor, cum sunt ouăle sau produsele lactate proaspete. În schimb, aici pot fi ținute sticlele cu suc, cu apă sau cu băuturi, untul, borcanele de condimente ori cele cu dulcețuri.

Zona rece, recomandată alimentelor ușor perisabile

Rafturile inferioare sunt cele unde temperatura se menține constantă, fiind locul unde trebuie păstrate alimentele care se strică cel mai repede, cum ar fi carnea crudă, produsele lactate și ouăle. Tot aici trebuie așezate și pachetele scoase la decongelat sau mâncărurile gătite.

Temperatura scăzută de aici împiedică bacteriile să se dezvolte și să ajungă în alte zone ale frigiderului, protejând astfel toate alimentele. Pentru a se păstra cât mai mult timp proaspete, mâncările gătite trebuie păstrate în vase acoperite. Astfel, nu împrumută mirosul de la alte alimente.

Produsele lactate, cum sunt iaurtul, brânzeturile proaspete sau laptele trebuie păstrate în ambalajul original, iar după deschidere, se acoperă cu o folie de plastic. După ce au fost desfăcute, ele trebuie consumate în maximum 3 zile.

Fructele și legumele, doar în cutii

Unele frigidere sau combine frigorifice au una sau două cutii special create pentru a depozita alimente proaspete, cum sunt fructele și legumele. Ele nu trebuie păstrate amestecate, ci separat, în funcție de sortiment, deoarece timpul de deteriorare este diferit.

Dacă ai această posibilitate, ține fructele într-o cutie, iar legumele în altă cutie. Pentru a se păstra cât mai mult timp, fructele și legumele nu trebuie spălate și cu atât mai puțin băgate umede la frigider, deoarece apa favorizează apariția mucegaiului. Pot fi așezate în pungi perforate, care să permită aerului să circule.
Dacă frigiderul sau combina frigorifică nu are cutii speciale pentru fructe și legume, ele pot fi păstrate pe rafurile din mijloc.

Rafturile superioare

Întrucât pe rafturile superioare temperatura nu este constantă, aici se țin mâncărurile care urmează să fie consumate într-un timp scurt, băuturile, prăjiturile, brânzeturile fermentate fructele și legumele tăiate. Acestea din urmă pot fi păstrate chiar și săptămâni în frigider. Tot aici pot fi puse, în pungi din plastic și verdețurile.

Pentru ca acestea să se mențină proaspete 2-3 zile, udă un șervet sau un prosop, cu care să învelești codițele verdețurilor, înainte să le așezi în pungi. Schimbă șervetul zilnic.

Bine de știut

Roșiile, ceapa, cartofii și dovleceii nu se păstrează în frigider, ci doar la temperatura camerei, în caz contrar nu vor mai avea același gust. Nici pâinea nu trebuie băgată la frigider, deoarece se usucă.